March 12, 2007

EVDE SUSHI NASIL YAPILIR? VE ENGINAR 2



Balik sevmeyip sushi yiyen tek insan yandaki fotografta karsinizda olan MTdir, tabi istisnalar kaideyi bozmaz. Ilk ruloyu ben sardiktan sonra sen cok sardin biraz da ben sariyim diyerek sarma isinin basina gecmistir, yonetici kisilik zor tabi zor. Fakat inanilmaz bir yetenek dogdu ilk sardigim sushileri hatirliyorumda neredeyse kolum kalinligindaydi hepsi. MT seni sushi isinin basina getiriyorum artik sen yap biz yiyelim bu yetenek ziyan olmasin.
Sushiyi saraken puf noktalardan biri icine pirincini cok ince bir kat olarak koymak. Pirinci hazirlama kismina gelirsek de kullanacagimiz kadar pirinci - ben 3 su bardagi koydum fakat fazla geldigi icin atmak zorunda kaldim sanirin 2 bard. ideal- bir elekte akan soguk suyun altina tutuyoruz. Temizlendiginden ve pirincin ununun uzerinden akip gittigine emin oldugumuz anda pirinci bir kenara alip 1 saat dinlenmeye birakiyoruz. Ben genelde 1/2 saat bekletiyorum hic de fena olmuyor. Dinlenme islemi tamamlandiktan sonra tencereye koyup uzerine 1 parmak gececk sekilde su ekleyip hasliyoruz. Daha sonra uzerine minik bir tavada birlikte erittigimiz rice vinegar, tuz ve seker karisimini ekleyerek sogumaya birakiyouz. Bu islemi de sushi-oke denilen tahta bir kasede yaparsak cok daha guzel oluyor. Ben pilav sogurken biraz da vantilatorle soguk hava veriyorum bu da pirincin daha parlak olmasini sagliyor.



Pirinc hazirsa bambu altligimizin uzerine benim yosun dedigim asil adi nori olan yesil ince bir kagida benzeyen malzememizi koyuyoruz. Ince bir katman olarak pirincimizi yayiyoruz.- yukarida ki puf noktasina tekrar gonderme yaparak- sonra istege gore salatalik, somon fileto, karides,yengec ve bilumum baliklarimizi koyuyoruz. Tabi wasabi denen Japon hardalimizdan da biraz koyabiliriz. Fakat dunyanin en aci baharatlarindan biri olan wasabiyi dikkatli kullanmaniz onemle tavsiye edilir. Yoksa acinin atese donuserek agzinizdan burnunuzdan kulaklarinizdan ciktigini gozlerinizden yaslar geldigini tum damarlarinizin aciyla zonkladigini bilmem soylememe gerek var mi? Geldik en onemli kisma sushi rulosunu yapmak. Sushiyi bambunun arasinda sikica bastirarak silindir yapiyoruz ve iste tabakta yemeye hazir sizleri bekliyor... Afiyet olsunn...



Tabi bu arada enginarlarimizi unutmadik. Diger sevgili kardesim TM ise - sevgili annecigim ve babacigim bu kizlariniza neden TM ve MT gibi kardes olduklari cok manali bir sekilde bu kisaltmalarda belli olan isimler koydunuz da benim ki neden hic alakasiz oldu sizlere sorarim. Ben de sizin cocugunuz degil miyim? devam ediyoruz.- bu konuda cok yardimci oldu zira bu enginarlari almaya kendisi ile birlikte gittik.Tabi bu da ayri bir macera oldu ama bugunluk yeteri uzunlukta olduk herhhal. Bu enginarlari limonlu suda bekletirken inanilmaz sanatsal fotolar ortaya cikti.




Suda beklerlerken eger saydiysaniz 7 tane enginar vardi. 5'i nereye gitti derseniz ben yedim hepsini. TM cok uzgunum dayanamadim gercekten cok uzgunum ama sen demedin mi yarin yeriz sushi beni cok doyurdu diyen. Bak bunlar son iki tane. Hem bu da bir nevi test bakalim okuyor musun blogumu.Gun sonuna kadar sana sure taniyorum. Yetisirsen yersin...

EVDE SUSHI NASIL YAPILIR? VE ENGINAR 1


Malzemeler:
sushi pirinci
rice vinegar-pirinc sirkesi
kurutulmus yosun yani nori
salatalik
wasabi
ginger
istege gore somon, karides ya da yengec
soya sosu









Oncelikle basliga bakip sakin aldanmayin. Sushi ve enginar arasinda herhangi bir baglanti yoktur, ayni anda mutfakta benim tarafimdan pisirilmeleri haric.
Bu evde yasadigimiz ilk sushi vukuati degildir sonda olmayacaktir. Yalnizca bu sefer yanimda ogrenmeye cok hevesli iki cirak vardi. Gayette basariliydilar vallaha ne diyeyim mutfakta bana gosterdikleri sabri ayakta alkislamak lazim. Oyleki; su karsindaki dolabi goruyorsun ya haa iste ordan bana kase ver onu degil otekini hayir hayir yesil desenli olani, cabuk cabuk biri tencerenin ucundan tutsun seklinde sanki hep mutfakta yardimcim varmisda ben tek basima hic yemek yapmamisim hallerdeydim anlayacaginiz. Olsun firsat bu firsat calistirdim kizlari heheheee cok kotuyum benn.
Kizlar demisken onlar benim tum hayatimi renklendiren, tatlandiran sevgili kiz kardeslerim - tabi ki sevgili bilim adami esim de tum hayatimi renklendiren, tatlandiran insanlarin basinda gelir, sadece kendisi bu sushi calismasinda sonradan yani yeme kisminda bize katildi.-
Efendim guzel bir sushi yapmanin ilk kurali, eve gayet ucuz calisan gunlugu 2-3$ gecmeyecek -hatta benim gibi hic odeme yapmazsaniz daha da ii-, ustte resimde de goruldugu uzere sanki boyle Cindeki pirinc tarlalarinda calisir kilikli bir insan lazimdir. Bu kisi benim en kucuk kizkardesim MT' dir.